Ako ste ljubitelj trilera, horora i nadnaravnih scena, onda su Nijemi pratitelji prava poslastica za vas. Spoj zastrašujuće atmosfere, radnje koja ni u jednom trenutku ne jenjava, likova koji su vrlo vješto stvoreni, čitanje između redaka te prikaz nevjerojatne sposobnosti autorice da u nama probudi više od jednog osjećaja. Da, Nijemi pratitelji su jedna posve nova razina za moj čitalački opus.

Elsie Bainbridge, tek udana žena, a ubrzo i novopečena udovica, ima na odabir tri opcije – šutjeti i sakriti pravu istinu o nemilom događaju u kući koju je naslijedila pa neka je osude. Već je čula što govore u bolnici za nju, zna da bi je poslali na vješala, vidi kako se svi drže podalje od nje. Ili sve priznati pa biti proglašena kao neuravnotežena prema svakoj ljudskoj osudi ili jednostavno šutjeti. Što god da odabere, od prave istine, onog događaja što je obilježava ne može pobjeći. Boraveći u bolnici Svetog Josipa, kreće njena ispovijest ispričana doktoru Shephardu u nadi da će upravo on moći dokazati kako nije kriva. No, što više progovara, tim više stvarnih detalja dolazi do izražaja. Shephard se trudi prodrijeti do nje, izvući svaki detalj, ali ni on posve siguran u Elsinu potpunu nevinost.

Roman ima tri paralelne radnje – Elsie u Frayfordu, Elsie u bolnici i Anne Bainbridge. Elsie je prikazana kao lik nad kojim ispočetka bdiješ, brineš i želiš da se osjeća ugodno nakon svih nedaća koje su je snašle. Tek nakon što se udala, saznala da će postati majka, njen suprug odlučuje otići u staru kuću svojih roditelja, urediti je i mirno čekati dolazak njihova prva djeteta. No, taj odlazak pokreće mnogo više nego što se očekivalo. Nagla Rupertova smrt zahtijeva da Elsie veliki London zamijeni malenim mjestom i prihvati nasljedstvo – Most. Nije sretna zbog tih okolnosti, ostala je sama i prepuštena prstima sudbine da se snađe i preživi ono što dolazi. Dolazi u Most, prihvaća svoju sudbinu, ali ono što ne može shvatiti jest činjenica da je svi gledaju poprijeko. Čudne stvari se događaju, zvukovi koji je noću bude i ne ostavljaju na miru, na kraju i niz neobjašnjivih smrti.

Pita se što je pravi razlog straha seljana od ove kuće, a odgovor nalazi u dnevniku na tavanu. No, kako god bilo, Elsie je čvrsto odlučila da preuzme stvar u svoje ruke, da pobije praznovjerje, ali to joj nikako ne ide za rukom.

Na tavanu ove kuće nalazi drvene skulpture, vjerne prikaze ljudi koji su prošli kroz Most. Elsie se uplašila u momentu kada je ugledala prvu drvenu prikazu koja nalikuje upravo njoj. Ono što znamo o drvenim prikazama jest da su nastali u Amsterdamu, a svoje su mjesto pronašli u kući obitelji Bainbridge kako bi Anna mogla oduševiti kralja i kraljicu. Upravo to Sarah, Elsina rođakinja, otkriva u dnevniku Anne Bainbridge kojeg je našla na tavanu.

Druga paralelna radnja je iz ugla Anne Bainbridge. Iz strastvene želje da postane majka djevojčice, da sebi stvori sestru koju je izgubila, Anne se igra mješavinama trave i ostaje trudna iako je to bilo nemoguće. No, igranje protiv sudbine i pravila za sobom donosi određenu cijenu – kćer Hetta rođena je nijema. Uvijek na udaru šale, pogleda krivice i na kraju osude da je kriva za to što je zaposlila ciganina Marippena. Sve što nije željela, sada joj se baca na ramena i povlači je u blato. Da li je to sve cijena koju plaća ili je ona krivac koji treba ispaštati za ono što čini mimo prirodnih pravila?

Treća paralelna radnja je Elsie nakon požara u Mostu, gdje je izgubila moć govora. Boravi u bolnici Svetog Josipa, trudi se potisnuti sve što je proživjela, ali doktor želi čuti sve što se dogodilo. Iz bolnice ne želi otići, ona joj pruža osjećaj sigurnosti, spasenja i mjesta gdje uz lijekove može otupiti sve što je grebe po sjećanjima.

Ono što ovaj roman nudi je neizvjesnost. Jedna vrlo opipljiva neizvjesnost koja se stapa s pitanjima dokle i koliko jedan ljudski um može zamišljati, obraniti se od stvarne i šokantne istine i vjerovati da je istina ono što oni osjećaju.

Ono što vam također nudi ovaj roman je spajanje nadnaravnih elemenata i očekivanja da kopate dublje od predloženog. Ako ste spremni da vas sve to uvuče u svoje kandže i drži do kraja, onda je moja preporuka velika.

Ovo je jedan nemilosrdno i jezovito napisan roman čiji ugođaj najviše dolazi do izražaja dok se čita noću. Mene je i najmanji šum tjerao na oprez.

Uživala sam u ovoj poslastici!

Ocjena 5/5

Do sljedeće recenzije, pozdrav!

By Tajana Picek

Izdavač : Znanje