Samantha Downing veliko je, ali ugodno iznenađenje za kriminalistički žanr. Stilom koji ne podsjeća na nikog od njenih kolega po peru, stekla je ljubitelje diljem svijeta.

Moja voljena žena roman je koji vrvi detaljima, sitnicama od kojih se ne možete otresti. Millicent i njen suprug, kojem kroz roman ne saznajemo ime iako je on narator, uigran su tandem – svako od njih znaju svoju ulogu. Naizgled skladna obitelj, obitelj za koju nitko nema loše riječi, krije mračnu tajnu. Roditelji su dvoje djece, Jennu i Roryja. Vrlo je važno napomenuti kako se kroz ovaj roman vidi koliko se u mračnim tajnama prelaze granice dopuštenog i prikazuje iskrivljena psiha samih likova.

Priča kreće njegovim upucavanjem djevojci Petri u jednom kafiću, no da bi stvar bila zanimljivija, on se pretvara da je gluh. Petra pada na njegov šarm, provodi noć s njom, ali ona nije ta. Po njegovim mjerilima nije. Vraća se kući, dočekat će ga smrtna tišina i silueta njegove žene kako ga čeka. Ona čeka vijesti od njega. Da li je Petra ta koja im je potrebna? Ubijaju mlade žene, iz čiste patološke uživancije, no što će se dogoditi u trenutku kada jedno od njih prekrši pravila? Hoće li osveta biti slatka ili hladna? Ali njihovi postupci dovode da se njihova kćer na smrt plaši života izvan kuće, ali čak joj i to nije dokaz da neće biti napadnuta. No, njih to previše ne dotiče, odlasci psihologu ne bi li Jenna barem kratkoročno imala mirne snove.

„Kad nekog promatram uživo, to je vrlo intiman osjećaj. Osoba nema pojma da ju promatram te je stoga opuštena, prirodna. Ja tako saznam kako se kreće, kako hoda, naučim njene male tikove i geste. Ponekad mogu čak i predvidjeti što će ta osoba sljedeće učiniti.“

Milicent je žena hladnog karaktera, na njeno ponašanje sam se ledila od šoka, ali i šokirala koliko netko može biti psihički toliko izbačen iz kolosijeka da ne pokazuje ljubav prema nikome pa čak ni prema vlastitoj djeci ( na kraju knjige se saznaje kakva je prema njima). Ono što saznajemo o Milicent jest pretjerana želja da se prati neki redoslijed pravila. Iz priča što si dopušta da ih priča saznajemo da je imala sestru Holly, sestru koja ju je doživotno maltretirala. Da li je to istina? Da li je Millicent žrtva u svim pričama? Tko je Millicent zapravo? Koliko je spremna ići daleko da spasi sebe, ili da se osveti svom partneru ako je prekršio njihovo pravilo?

Nagnula se i poljubila me dugo i duboko. To mi je samo pojačalo krivnju i poželio sam učiniti štogod treba da ju usrećim.

Njen suprug ( kroz priče on je Tobias, Queentin…) prava je enigma. Znamo da je učitelj tenisa, uzoran otac i da silno voli svoju ženu pa čak i do granice da joj popušta. Znamo da kroz priču shvaća da nešto ne valja i da sve što se događa nikako kako se čini. Saznanja što čini svojoj kćerki, kakvog sina ima, kakva je Millicent, ali kraj knjige pravi je zaokret u svemu što smo kroz knjigu pomislili. Ja bih jedino željela da su likovi malo više razrađeni. Zašto? O njemu, kao naratoru, kao glavnom liku nismo saznali mnogo. Odakle je, zašto ga “pali” to što čini sa suprugom? Kakav je bio prije? Znamo da im je teško napustiti osjećaj što se nastani u tijelu nakon prvog ubojstva. Saznajemo da ih to “hrani.”

Površna razrađenost fizičke karakterizacije likova je pomalo pobjegla autorici iz ruku, no nećemo joj to zamjeriti jer nam je pružila pravi psihološki roman od kojeg se ledi krv. Od mene velike preporuke.

Izdavač : Mozaik knjiga