Ovu ću recenziju započeti pričom o Wattpadu, platformi koja je iznjedrila mnoge dobre autore na prostoru Balkana, ali posebice na svjetskoj razini od kojih je daleko najpoznatija Anna Todd i njen serijal After, koji joj je osim knjiga doveo filmske ekranizacije. Zvuči prekrasno, zar ne? Ali hajde da se fokusiramo na naš balkanski prostor. Knjiga o kojoj vam danas pišem djelo je autorice koja je svoje spisateljske dane počela na Wattpadu.

Ispred mojih vrata priča je o ljubavi, oprosti, borbi s demonima, o traumama iz mladosti koje nas uvijek obilježe. Hope je, kako joj i samo ime kaže, njegova nada, njegova svjetlost u tami. Njegova utjeha. Tko je Evan? Evan je savršen muškarac na prvi pogled – naravno, njegove su oči kesten boje njen okidač, njena slaba točka. No, savršenstvo je uvijek bilo nedostižno, jedna pogrešna stanica, ali savršenstvo je nešto što je subjektivno. Dok je za Hope savršenstvo bilo voljeti muškarca onoliko koliko i on nju, njemu je savršenstvo bilo uzvratiti svakoj ženi ono što su učinili njemu.

Hope nakon prekida dugogodišnje veze, odlučuje napustiti obiteljsko gnijezdo, unajmiti vlastiti stan, naći posao i krenuti živjeti svoj život bez da joj roditelji vise nad glavom. U prijateljici Jenni i bratu Kristijanu ima najviše potpore. Zapošljava se kao konobarica. a Evan je netko tko voli fotografiju, prokleto je zgodan, barem tako Hope kaže 🙂 vodi svoj studio, fotoaparat mu je produžena desna ruka. U mnogim trenucima fotografira Hope bez njenog znanja i upravo u tim fotografijama čita njene emocije. Tada čovjek najmanje glumi. I vidi u njima ono za čim žali, žali što je on uzrok tih emocija.

Kada je prvi put dodirnuo njenu kožu, emocije su podivljale. Evan je teško kontrolirao ono što mu govori ispod kože, mračna strana njegova karaktera teško se mogla sakriti, to nije mogao odvojiti od sebe. No, Hope je pokušavala. Nije odustajala. Sve dok je nije pokušao silovati. Može li žena zaboraviti takav postupak? Može li ljubav u koju si vjerovao da je jaka, čista i iskrena nadvladati bol i razočaranje? Da li je Hope stvarno njegova nada?

Ono što su oni proživjeli, način na koji su se nosili s boli, njihov je križni put. Kako sam rekla, sve što činimo u svom životu je subjektivno. Govorim to iz činjenice što svatko drugačije doživljava situacije, bol, tugu i probleme.

Evana je prošlost obilježila, odredila da čini loše korake, al Hope je njegov izlaz, njegova karta za budućnost. Čak i to što im izostaje ono slatko bićence, ljubav je dovoljno jaka da se posvete jedno drugome, da rastu kao osobe.

Tina je to opisala tako lijepo, bez previše patetiziranja jer zašto savršenstvo opisivati u gomili epiteta kada je za nju potrebno tek nekoliko poteza i znamo da je ovdje. Ovo nije ljubić u klasičnom smislu, nije ni limunada, nije ni erotski roman, ali je ljubavni roman prožet realnim situacijama, odlukama koje bi mnogi od vas potegnuli bez razmišljanja.

Moja preporuka.

Izdavač : BookMess