Ljepota Kuće je nemjerljiva, njena je Milost beskrajna.

Na četrnaestoj stranici ove fenomenalne knjige stoji ova rečenica. Zašto mi je baš ova rečenica utjecala na mene? Objasnit ću. Kako je cijeli ovaj roman jedna velika alegorijska priča, tako će svatko moći, neovisno hoće li je tek čitati ili je već čitao, ili možda trenutno čita, da cijelu radnju shvati na svoj način. Ljudska mašta je beskrajna, ideje su beskonačne, mogućnosti su nemjerljive, a hrabrost da se uputimo na daleka putovanja puna milosti. Zašto? Upravo zato što na tom putu imamo mogućnosti da ovo shvatimo naš svijet unutar našeg tijela, možda je ovo neki paralelni svijet, možda je ovo neki izmišljeni svijet, možda je ovo priča o našoj planeti zemlji, možda je to put kako spoznajemo o svemu što nas okružuje. Možda je i ovo način da se osvrnemo oko sebe, shvatimo da toliko toga čeka da otvorimo, pustimo u život.

Izvan Kuće postoje samo Nebeska tijela: Sunce, Mjesec i Zvijezde.

Priča nam iz svog ugla priča Piranesi, za mene je on narator. Opisuje nam Kuću kao beskonačan niz hodnika, prostorija, kipova, ali nigdje nema čovjeka. Kroz priču se pojavljuju Piranesi i Drugi – dvije su suprotnosti. Baš kako znamo da postoje više različitih ljudskih karaktera. No, što će se dogoditi kada se pojave prve poruke, Prorok, papirići pokidane poruke, omoti slatkiša? Kako će to Piranesi podnijeti? Drugi ga uvjerava da je to prijetnja. Da li je to zaista istina? Piranesi shvaća da Kuća kakva je nekoć bila, njegova oaza mira i spokoja, sada više to nije. Mora otkriti mnogo toga, ali to vam neću otkriti. Želim da baš kao i ja otvarate ovu knjigu poput najslađe bombone i uživate.

Možda je tako kad si s drugim ljudima. Možda te čak i Ljudi koji su ti dragi i kojima se strašno diviš mogu navesti da Svijet vidiš onakvim kakvim ga radije ne bi vidio.

Također, kako radnju možemo raščlaniti na gomilu objašnjenja, tako možemo i likove. Oni su slojeviti, oni su kompleksni. Iz fantastičnog do spiritualnog objašnjenja. Mnoštvo je tu opisa, i svaki od tih opisa si možete predočiti. Zaista možete. Ja sam u glavi imala kaledioskop slika. Opisi su tekli, slike su se izmjenjivale. I to je posao koji jedan autor treba postići. Jako sam zadovoljna što sam poslušala savjet svoje kolegice bookblogerice Tamare s profila Čitam Gledam Slušam i uzela knjigu u ruke. Obogatila me.

Znam da ćete se pitati što ustvari autorica želi poručiti. Smatram da ne želi poručiti ništa, vama dopušta da zamislite što vas volja jer Mašta je Milost.

Izdavač : Vuković i Runjić