Uvijek sam imala averziju prema Kingu. Zašto? Iskreno ne znam reći. Zahvaljujući Nataši s IG profila https://www.instagram.com/natasa_reads/ koja me ubacila u grupu ljubitelja Kinga, dobila sam puno širu sliku tko je King, sva djela koja je napisao, a time i priliku da odmah imam nekoga s kime mogu popričati o pročitanom. Prva knjiga bila je Isijavanje. Drugu sam čitala kao buddy read s Martom s https://www.instagram.com/wattpad_fairy/

Kada smo se jedna drugu pitale kako nam se svidjela, bez razmišljanja smo rekle : „Sviđa nam se.“ ☺
Što se to nama svidjelo?
Uvod u roman, opisi koji prethode, meni su bili možda čak među top 5 uvoda koje sam imala prilike čitati. Opisi fizičkog nasilja, lomljenje rebara, razgovor „izbliza” do te mjere da izgubi dijete, lomljenje nosa. Samo su neki od opisa što Rose proživljava iza zatvorenih vrata.

It ain’t the blows we’re dealt that matter, but the ones we survive


Tko je Rose? Rose je 23-godišnja supruga, kućni ljubimac svom mužu, vreća za udaranje, igračka za iživljavanje. Rose se boji, ona se plaši njegova pogleda, njegov razgovora s njom izbliza jer zna što će biti. Kontrolirani odnos u kojem dominira, naravno, muškarac i bez prava glasa i manjkom hrabrosti stradava jedna žena. Rose ima etape kada smije izaći iz kuće, otići do tržnice, potom se vratiti kući. Norman zna joj treba vremena da sve obavi. Prekrši li „dogovor“, razgovor izbliza nije ne gine.

It’s best to be ruthless with the past.


Kada jednog jutra vidi krv na krevetu, svjesna je Normanova bijesa koji će se probuditi, skuplja hrabrost i odlazi. Bježi. Bosa. Iako putem ima osjećaj da će je uhvatiti, sreća je ipak na njenih strani pa se uspije kilometrima maknuti od njega. Dolaskom u novi grad, novi podražaji i oslobođen put da prodiše dovode je u jednu suvenirnicu gdje se odmah zaljubi u sliku. O čemu govori slika? Što to nosi u sebi, nećemo otkriti.

You’ve forgotten how people are, and what they talk about . . . if you ever knew to begin with. If you try to be like these people, if you even dream you can be like these people, you are going to earn yourself a broken heart.


Upoznaje Billa Steinera, sklapa prijateljstva, isprva boravi u kući za žene koje prolaze slično ili isto kao ona, dobila svoj prvi posao. Usputno zarađuje i čitanjem knjiga. Pomislili biste da takva žena može odahnuti, ali ona zna, poznaje svog muža i zna da nešto poput njega neće stati. Policajac uvijek ostaje policajac. Pokušava što više uživati, zaljubljuje se, dopušta sebi da osjeti ono što je zaslužila.Ali da, Norman je pronalazi i već tada je u fazi pomahnitalog luđaka koji neće stati.

Koncept knjige je usredotočen odnosno fokusiran na Rose, kako proživljava teror, koliko uspijeva nadići svu bol jer psihička je bolnija od fizičke. Norman se prikazuje kao sekundarni izvor tj. kao druga strana medalje. Knjiga ima i nadrealne momente poput ulazak u sliku, stapanje maske s licem, itd. Smatramo da je King fenomenalno uklopio sve elemente i dao jedno djelo koje je kompleksno i nemoguće ga je objasniti samo kao knjiga o nasilju nad ženama. Jest, u prvom planu kad se čita.


Kraj nas je ostavio u čudu s pitanjem – da li je ona slična Normanu?
Za kraj, preporuka od nas. Jedno fantastično djelo koje ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Milijun pitanja nakon čitanja – zašto nije otišla? Zašto trpjeti takvo što? Čak joj se i divimo na hrabrosti. Djelo koje ćemo pamtiti. Priča koja nije tek priča. To je, usudile bi se reći, horor dnevnik jedne žene.