Debitantski roman Sonie Velton, po struci odvjetnica, zaista me ugodno iznenadio. Isprva dok sam počela sa čitanjem nisam nešto bila uvučena u radnju, ali nakon prve trećine radnja mi se itekako počela sviđati. Bio mi je ovo treći buddy read ove godine, i to s kolegicom s IG profila From cover to cover (https://www.instagram.com/from.cover.to.cover/). Kupina i divlja ruža jest roman o prkosnim ženama, onima koje ne odustaju od svojih snova. Ženama koje su pronašle svoje mjesto u muškom društvu, ali i priča o međusobnom razumijevanju, nebitno odakle dolazili.

Inspiraciju za roman Sonia je pronašla u stvarnim događajima, te je tako za lik Esther inspiracija bila Anna Marie Garthwaite – engleska dizajnerica tekstila poznata po stvaranju živopisnih cvjetnih dizajna za svilene tkanine ručno tkane u Spitalfieldsu u Londonu sredinom 18. stoljeća.

Esther Thorel, supruga hugenotskog tkalca svile, dobro zna svoje zadatke – voditi kućanstvo, održati večere, primiti goste, ali jedno ne zna – svojem suprugu podariti dijete, posebice sina kojem bi on mogao prenijeti svoje obiteljsko znanje i nasljeđe. Sara Kemp, bludnica koja je dolaskom u Londonu, nesvjesna situacije i izgubljena u novom gradu, upada u ruke gospođe Swann, vlasnice krčme Wig and Feathers. Gospođa Swann beskrupulozno iskorištava Sarino stanje vođena dodatnom zaradom, oduzima joj čistoću dopuštajući da se njenim tijelom okoriste mnoga ugledna gospoda tadašnjeg društva. No, nakon jednog nemilog događaja, Sarina sudbina dobiva jednu zaštitnicu, Esther Thorel. Otplativši njen dug prema gospođi Swann, Sara postaje sluškinja u kućanstvu Thorelovih, a potom i Estherina osobna sluškinja.

Traženje ljubavi u braku – odgovorila mi je majka – nalik je traženju grožđica u pecivu. Ugodno, ako ih ima.

Isprva sve teče lijepo, bez dramatičnih događaja, kada se radnja počinje zahuktavati. Esther željna učenja kako tkati svilu, željna da joj suprug pokaže malo više ljubavi i podrške, ali to je nemoguće. Tkanje svile bio je muški posao i time je Esther bivala po strani, ismijana od strane svog supruga. I zato Esther stvara svoje tajne – oslikava cvjetne uzorke za svilu i sanja da će oni jednoga dana biti istkani i pretvoreni u stvarnost. Zato za pomoć moli mladog tkalca koji tka svoj magistarski rad… u njihovom tkalačkom stanu. Nije Esther jedina koja krije tajne, krije ih i Sara. Krije svoju trudnoću, oca svog djeteta.

Bilo je to moje utočište. Kad sam slikala, imala sam nešto što sam mogla voljeti i njegovati kao što su druge žene svoju osujećenu naklonost možda usmjeravale malenom psiću. Ili djetetu.

Cijeli roman utkan je naizmjeničnim pripovijedanjem iz Estherinog i Sarinog ugla, čime roman dobiva na dinamici i napetosti. Ono što roman čini još žustrijim su međusobni odnosi prepuni nepovjerenja, krivo shvaćenih postupaka. Esther i Sara toliko su jaki ženski likovi da mi je bio užitak čitati. Njihova borbenost, hrabrost da u ono doba istupe i izbore se za sebe. Kroz vješto opisane likove, radnju i misli autorica nam prikazuje i tadašnje društvo, život tkalaca i nadničara, njihova prava i probleme. Vrlo dobar način da se opiše povijesni aspekt Londona u 18.st.

To je tako kad postojite samo kako biste nekome služili. Napredovanje od prostitutke do osobne sluškinje vrlo je poželjno, ali su oba života zapravo prisilna prisnost koja služi potrebama druge osobe.

Autorica nije zaostala ni u usporedbi načina života nadničara i majstora tkalaca opisujući razliku u bogatstvu – najbolje se to vidi kod Elias Thorela koji nipošto ne popušta pod pritiskom hugenotskih nadničara u želji da poboljšaju svoj položaj i dobiju ono što zaslužuju. Klasno pitanje uvijek je lomilo koplja na slabijima što je vidljivo u pogubljenju Lamberta, nadničara koji nije imao sreće, kao ni položaj da se spasi.

Jako mi se dopalo što je Velton opisivala način tkanja svile jer, priznajem, nisam imala nikakvo znanje o procesu tkanja. Od mene svaka preporuka. I ono najbitnije, svi smo mi jedinke za sebe. Sve situacije u kojima ćemo biti sami neka nas ne pokolebaju. Gurajte naprijed.

Izdavač : http://www.mozaik-knjiga.hr

⭐⭐⭐⭐⭐