Na listi pročitanih knjiga za ovaj mjesec našla se i Verity, autorice Colleen Hoover. Krećem od toga kako od CoHo nisam očekivala triler, ali mi je drago vidjeti da autori istražuju i rade na svom pisanju.  Odnosno, drago mi je da plivaju izvan svojih granica i izlaze iz zone komfora jer znamo da Collen piše maestralno. Ne mogu joj zamjeriti manjak trilerskih momenata jer ih je imala u dovoljnom broju da knjiga ostane triler, a ne klasičan ljubavni roman. Nemam ništa protiv ljubavnih romana, dapače čitam ih i smatram da je ljubav nešto što nas pokreće u svakom pogledu. Jedino ostaje pitanje – kakva vrsta ljubavi?

Odmah bi se nadovezala na samu radnju romana – kada mlada spisateljica Lowen dobije ponudu biti koautoricom ostatka serijala autorice bestselera Verity Crawford, isprva ju veseli ustvari novac koji će sjesti na njen račun jer nakon majčine smrti ostala je gotovo škvorc. Jeremy, Verityin muž, nudi joj iznos od kojeg ne može pobjeći, ali i želi saznati kako će to izgledati. I prihvaća ponudu. No, Jeremy je i privlači, koliko god ona sebi ne želi priznati. Odluči se otići na nekoliko dana u njihovu kuću, istražiti Verityjin ured, proučiti skice i črčkarije ne bi li čim bolje i lakše mogla shvatiti kako Verity funkcionira i sebi olakšala pisanje preostalih nastavaka. Ono što nalazi u njenom uredu, skrivenom od očiju, od istine unutar zidova obiteljske kuće, navest će Lowen da se preispita o istini.

Kad već izgubiš jedno dijete, isto ti je kao da si izgubio svu djecu.

Da li je Verity zaista nepokretna, lišena svega, pretvorena u biljku. Dnevnik, odnosno autobiografski roman, priča nam sve o tome kakav je Verity um, kakva je osoba, od kakvih je osjećaja sazdana, što nosi u svom srcu, tko je pravi krivac za niz tragedija, te koliki psihopata stanuje u njoj. Sam naziv romana nosi nekoliko značenja, ali jedno je najvažnije – što je prava istina? Lowen polako shvaća da cijela situacija izmiče kontroli, kako njeni osjećaji prema Jeremyju rastu, tako „kuća“ postaje pretijesna da ona preživi. Uviđa sve što ne treba, otkriva istinu, sloj po sloj, a Jeremyju to ne može priznati. Crew, njihov sin, još je samo dijete koje povremeno izgovori nešto što Lowen navodi da nije luda i da ono što vidi nije halucinacija. Tko je zaista ubio blizanke Chastin i Harper, kako se Crew ranio, zna li Jeremy zaista pravu istinu i mnogo toga vam ostavljam da sami otkrijete. Samo sam ostala pomalo razočarana što je smrt Verity ostala nedovoljno istražena. Čisto iz činjenice da bi meni „smrdilo“ da se ne istraže tolike smrti u kratkom periodu.

Grozan seksualni život je poput virusa. Vaš brak može biti zdrav u svim ostalim aspektima, ali ako seksa više nema, to će zaraziti sve ostale dijelove vaše veze.

Uvjerena sam da ćete danima kasnije pitati se što je zapravo prava istina. I toliko ćete puta tokom knjige pomisliti to je to pa vas okrene na drugu stranu. I utjeruje strah u kosti. Colleen je ovdje na vješt način ušla u psihu negativca i time se odmaknula od klasičnog opisa likova i njihove svakodnevice, a to ćete vidjeti i kroz sam roman.

Briga o vlastitom tijelu ista je kao briga o djetetu. Nekad je teško, nekad je grozno, nekad jednostavno želiš popustiti, ali ako popustiš, plaćat ćeš za to još osamnaest godina.

Također kako sam rekla, ovo je psihološki triler, ali CoHo nije pobjegla od ljubavnih elemanata – kemija među likovima (Jeremy i Lowen) unutar koje Lowen sa jedne strane osjeća veliku strast prema njemu i za koju ne zna da li je proizvod opsežnih opisa iz Verityinog dnevnika, a sa druge strane se bori s informacijama za koje zna da će uvelike pogoditi i do temelja unišititi ono malo što je ostalo od obitelji Crawford.

Jako sam rano naučila da ljudsko biće nije sazdano samo od jednog dijela. Mi smo dva dijela koja čine cjelinu. Imamo svijest, što uključuje naš razum, dušu i sve nematerijalne dijelove. A imamo i tjelesno biće, koje je stroj na koji se naša svijest oslanja da bismo preživjeli.

Kraj mi je premalo šokantan. Očekivala sam više osim trudnoće i pisma. I nemojte me krivo shvatiti, ali često se dogodi da autori svojim likovima nakon niza tragedija stvore tako savršen život da je ponekad i nerealno. Već sam na polovici knjige slutila na takav kraj, ali taj obrat u pismu me ostavio da se pitam – tko je pravi krivac? Pošteno sam pojela od muke i želje za saznanjem svih mogućih, pravih istina.

Od mene svakako preporuka! Nadam se da će CoHo napisati još ovakvih trilera, a ujedno i rasti u tom stilu jer imam osjećaj da ona to može. Kad je već briljantna i maestralna u iskazivanju emocija i dočaravanju situacija, vjerujem da može i ovdje.