Riley Sager, pravim imenom Todd Ritter, inspiriran slasher hororcima izdao je svoj prvijenac pod nazivom Preživjele. Prvo, da objasnimo pojam slasher horor filmovi. Prvenstveno se ovdje misli na krvoprolića u kojima jedna osoba preživi. Tako je i u Preživjelima.

Sve započinje opisom masakra iz kojeg je jedina preživjela Quincy Carpenter. Riley u tom opisu nije bio blag, doslovno je bilo bam, pravac u glavu i to mi se svidjelo – priznajem. Uvod je odličan, napet i mračan. Postavljate si pitanje tko je ubojica? Quincy ne može znati jer se tog događaja uopće ne sjeća. Čak ni nakon deset godina. Sve je kao izbrisano.

Takav pokolj preživjele su još dvije djevojke – Lisa Milner i Samantha Boyd. Lisa krvavi pokolj u kući sestrinstva i Samantha napad muškarca u hotelu Nightingale Inn. Svaka u svoje vrijeme prošla je nezamisliv scenarij, a zajedno s Quincy dobile epitet Preživjele. Nadimak koji su im novinari prikačili na leđa, a kroz vrijeme se taj nadimak ustalio.

Ne može promijeniti ono što se dogodilo. Možeš samo kontrolirati kako ćeš se nositi s time.

Quincy nakon deset godina masovnog pokolja u Borovoj kolibi živi sa zaručnikom Jeffom, ne priča s majkom, vodi blog o slastičarstvu, a sve čega se sjeća iz masakra jest ime ubojice – Joe Hannen. Ne sjeća se kako on izgleda, ne sjeća se ni kako je sve počelo. Praznina u sjećanju. Uz njegovo ime posjeduje informaciju da je pobjegao iz bolnice za metalno oboljele osobe.

No, sve se mijenja u trenutku kada saznaje da se Lisa Milner ubila. I to saznaje od svog anđela zaštitnika Franklina Coopera – muškarac zahvaljujući kojem je ostala živa kada je u bijegu iz kolibe naletjela na njega. Nakon tog događaja, dva do tri puta godišnje se čuju, bez izljeva emocija, ona njemu govori da je dobro, on kimne glavom. Upravo od njega saznaje da se Lisa ubila – plaši se da ne bi i ona počinila takav korak iako istodobno vjeruje u nju i njenu snagu. Uvijek bi joj govorio da je snažna i da je on preživjela. Novinari su nebrojeno puta željeli okupiti sve tri kako bi odradili eksluzivni intervju, te se djevojke nikada nisu srele ni upoznale, jedino što ih veže jest nadimak – preživjele.

Postoji uzvišenost u tome- biti preživjela. I milost. I zato što smo patile i preživjele, imamo moć inspirirati druge koji pate.

Kada se Coop pojavi sa viješću o Lisinom samoubojstvu, s vremenom saznajemo da je riječ ipak o ubojstvu, Quincy je šokirana, pogođena i preplašena da li to i nju slijedi. U tom se periodu pojavljuje i Samantha Boyd – treća Preživjela o kojoj se godinama nije znalo ništa. Izgledalo je kao da je nestala s lica zemlje. Samanthina prisutnost, ponašanje i pokušaji doveli su do toga da se Quincy u komadićima sjeća te noći – noći koja joj je oduzela najbolje prijatelje, oduzela nevinost i dovela do konzumacije neograničene količine Xanaxa kao i alkohola. Jedino je tako mogla podnijeti košmar o kojem je šutjela.  Sve je to prikazano presijacanjem radnje u sadašnjosti i tzv.flashbackova koji su nam polako osvjetljavali događaj. No, jedina koja može razotkriti što se točno dogodilo i koji je povod masakru je Quincy, no ona to ne može jer trauma je učinila svoje – potisnula je pravu istinu negdje u dubinu svog uma. Nemoguće je ne postaviti pitanje tokom čitanja što je prava Samanthina nakana? Želi li iz Quincy izvući lažno svjedočenje ili rasplinuti potisnuti bijes ili nešto treće? Na momente se dobije dojam da Quincy skriva mnogo, mnogo više od onog što će nam kraj donijeti.

Roman je toliko dobro napisan, napet i prožet pitanjima da li sam na dobrom tragu. Svako Quincyjino prisjećanje put je do istine, ali i pogrešan put ako slijedimo pogrešne tragove. U tim opisima vikenda u Borovoj kolibi imala sam osjećaj kao da sam tamo, kao da držim Quincy za ruku u noćnoj mori iz koje se ne može probuditi. S iščekivanjem sam listala stranice u nadi da sam donekle u pravu u praćenju tragova, ali nisam – podbacila sam. Stil mi se svidio zahvaljujući flešbekovima koji su unijeli brzinu i tečnost cijeloj priči.

Postala sam obris – mrlja tame lišena svih svojih oblika.

Kraj je zaista nepredvidiv – nisam ni najmanje slutila tko je pravi ubojica. Da li će vas to šokirati? Mislim da hoće. No, to je sve što ćete čuti od mene. I jedna napomena – ovo je zaista horor priča, čak je i King dao objašnjenje „pravi triler“.

Izdavač : Fokus Komunikacije