Prije nego li započnem s recenzijom, voljela bih reći kako je Josip tek 17-godišnjak koji se usudio napisati nešto posve drugačije, nešto što ja osobno nisam još imala prilike čitati. Obiteljske tajne, ugovor sa samim Vragom, prilike i neprilike u kojima će se lik naći – primamljivo!

U središtu radnje jest lik Josipa, dječaka koji pokušava već dvanaesti put napisati knjigu, ali svaki put tone u san i knjiga biva nedovršena. No, pronalazi rješenje da putem sna ispriča priču i tako završi ono što želi ispričati. Priča započinje odlaskom u staru i napuštenu kuću u samom središtu šume, ali da bi stvar bila zanimljivija – kada to spomene svećeniku svoje mjesne zajednice, on se začudi o postojanju te kuće. Zato što ona u pravilu ne postoji.

Jedne večeri kada Josip, te njegova sestra i njegov brat odluče prespavati kod bake, mnogo toga se počinje događati. Priče koje mu je baka ispričala, sve to utječe na njega, a kada baka prerano premine, u nasljedstvu mu dolazi jedna malena drvena kutija sa sitnicama koje će mu itekako biti potrebne.

Pojavom Lucifera i svih događaja što se vrte oko Josipa, natjeraju ga da potpiše Ugovor sa samim Vragom, a svima nam je dobro poznato (najviše iz narodnih predaja, potom filmova) da takvi ugovori nikada ne završavaju dobro. Puno je tu situacija od kojih Josip ne može pobjeći. Iako jednog dana od vlasnika lokalne trgovine dobiva nagradu od 30 000 eura za hvatanje lopova, to Josip zna da nije napravio namjerno, stvari su se posložile baš kako je trebalo. Nakon toga, selidba iz Bosne u Hrvatsku Josipu jako teško pada. Ostavljanje prijatelja, uspomena i privikavanje na nešto posve novo nikome ne sjeda lako. U Zagrebu upoznaje nove ljude, među njima i novog najboljeg prijatelja Milana, Sabnack koja je demon u tijelu žene i ovdje zaista počinje prava radnja.

U svim snovima koje sanja pojavljuje se i njegova baka, ali kako je ona točno povezana sa svime, ostaje pitanje. I možda ovdje imam također jednu zamjerku jer taj dio nije dovoljno opisan. Nedokučiv. Iako kraj knjige nagovještava da svi koji potpišu Ugovor s Luciferom na kraju svog puta mogu odabrati dvije mogućnosti – nakon smrti postati Luciferov podanik ili odmah umrijeti u trenutku kršenja preostale Božje zapovijedi.

Može li Josip pobjeći od Lucifera? Koliko je snažan? Može li ostati hladne i bistre glave? Ostaje da saznate.

Iako, iskreno govoreći, ne čitam priče s religijskim motivima, ali ovo mi se dopalo. Stilski tu ima još mnogo posla, brušenja rečenica i oblikovanje cijele radnje, ne zamjeram Josipu jer, kako sam rekla, mlad je, ovo mu je prvi roman.