Treba vam preporuka za knjigu koju biste čitali dok ležite na plaži ili knjiga kojom bi razbili čitalačku blokadu? Onda imam naslov za vas – Skriveno srce, prvi od četiri planirana naslova u serijalu o obitelji Marwood. Prije nego li krenem o svojim dojmovima, voljela bih vam reći kako je Marilena u samo dvije godine na knjišku scenu izbacila gotovo šest romana Gdje mi je psihijatrica?, Opsidijan, Razgovori s ginekologom, Mrtav, a gladan i Slobodan pad, a Skriveno srce je posljednje. I ono što je mene iznenadilo u njenom pisanju jest što me stilski podsjetila na autorice poput Samanthe Young, Elle Kennedy, Tucker… Na vrlo sličan način plete radnju, uvlači u živote likova emotivno nas vezujući uz njih.

Sve će biti dobro, ljubavi. Čuvat ću te sve dok tata ne dođe. I nitko više neće vikati na tebe.

Želim dijete rečenica je kojom započinje ovaj ljubavni roman u kojem sam izuzetno uživala. Lyvia Rouston zna što želi, stvorila je plan kojeg se odlučila čvrsto držati – želi postati mama. Sve je isplanirala – dok ne ostane trudna, provest će vrijeme dadiljajući kako bi se na vrijeme naučila i prilagodila svemu što dolazi. Ona je i uspješna, poslovna žena pred kojom muškarci puze, no nijednom ne dozvoljava da dvaput ulazi u njenu postelju – jedna večer, jedan užitak i nema slatkog jutra. Na red će doći netko drugi. I tako redom. Nakon što joj je Ricky, odabranik njena srca, slomio srce i doveo je do poslovnog sloma, ali i emotivnog, ona više nema snage dozvoliti nekome da joj je približi. U obitelji nema oslonac, barem ne onakav kakav si je priželjkivala tokom svog odrastanja. Njena majka uživa u novcu koji Lyvija uplaćuje svaki mjesec, kao što uživa u pokušajima da ju spoji s muškarcima u kojima vidi način da podeblja kćerin bankovni račun, ali Lyvia je oduvijek željela dobiti njihovu toplu riječ, zagrljaj i podršku, ali to je izostalo. I zaista nije željela biti poput njih.

Nesigurno je kročila u kuću i zatvorila vrata za sobom. U hodniku nije bilo nikoga, kao ni u kuhinji s lijeve strane. Učinila je korak i tada kroz vrata s desne strane vidjela krupnog, plavog muškarca kako je izazivački promatra.

Željela mu je reći da njegovo dijete nije tako hladno i nekulturno poput njega.

Ipak, nije sama u svom životu, ima Maru – svoju najbolju prijateljicu, Claya – poslovni partner koji joj jedini nije okrenuo leđa kada je doživjela poslovni brodolom, a potom i Barta – muškarac u kojeg bi se mogla zaljubiti da je srce to željelo. No, život ima druge planove – iste one na koje Lyvia nije računala.

Robert Marwood.

Kad sam te upoznao, nisam znao da si moja.

Kada se Lyvia odlučila na dadiljanje, sudbina se odlučila poigrati s njom i natjerati je da donosi žrtve i odluke o kojima dosad nimalo nije razmišljala. Poput nježnih zraka sunca ušla je u život Roberta Marwooda i njegove kćeri Amy. Nakon što mu je žena slomila srce, otišla od njega i ostavila ga s kćeri, izgubljen u cijeloj situaciji, prisiljen da se snađe i da preživi ogromnu pukotinu koja se stvorila u dubini srca, Robert donosi odluku da se preseli u Houston ne bi li bio bliže svojoj obitelji. Isključivo kako bi pomogao svojoj kćeri – ne priča. Otkad joj je majka otišla, prestala je pričati. I to je ono što Roberta najviše muči. Kada se prvi put pojavila na pragu njegove kuće, Robert nije vjerovao da će ta žena moći brinuti o njegovoj kćeri. Hladan pogled, stotine uputa, sve kako bih bio siguran da će biti dobro.

Dolaskom u Robertovu kuću, prve Amyjine riječi… sve su to počeci promjena od hladne do Lyvije koja će učiniti žrtve i koja će napokon shvatiti što je prava ljubav. I znat će što prava obitelj znači. Polako će pukotina što ju je Ricky napravio postati manje bolnija, neće ni osjećati istu bol koju je osjećala ranije. Zaljubila se. U oca djevojčice koju je čuvala, u djevojčicu koja joj se uvukla pod kožu, a to nije planirala. Jer ljubavi se dogode. Iznenada. Budu poput groma. Kao i kod Roberta, sitnim koracima Lyvia mu se uvukla u misli, zaposjela srce i dovela da se zaljubi u nju i po prvi puta zna što želi.

Ne može ona to. Dat će otkaz. Ako se Robert pokuša pobuniti reći će mu što ga spada. Imala je dovoljno problema, a doznavši što je Clay činio ulazeći u njezinu intimu, iznenada ih je dobila i više.

Divna je ovo ljubavna priča za koju ne želim reći da je samo ljubavna, već i životna. Možemo ovdje pronaći i životne situacije, odluke što ih i sami donosimo. Marilena je u jednoj knjizi objedinila prijateljstvo, bol, obitelj, gubitke, ljubav, suze, odluke… I hvala joj na tome. Svih 500+ stranica je stilski predivno uklopila, iako ona kaže da je radnja spora, meni to nije smetalo. Dapače, bilo mi je izvanredno. Baš sam uživala u slatkim igricama, opisima dobre klope ( zbog Barta i jedenju pršuta prstima, mislim da ću i sama slađe jesti) i rečenicama nad kojima sam zastala i dvaput promislila. Svaka odluka koju je Lyvia donijela, možda se nisam slagala, ali tako je moralo biti. Navijala sam da Robert konačno otpusti sav teret s ramena jer ono što je proživio ne zaslužuje nitko, ali Emily se našla u psihičkom problemu i žao mi je bilo znati da tisuće žena diljem svijeta proživljava postporođajnu depresiju. Tema je to o kojoj se treba govoriti i pružati pomoć, kao i razgovor majkama.

Sljedeći nastavak koji nam Marilena piše govori o Mari i Vaneu, Lyvijinom zaposleniku koji brine o njenoj bezbjednosti. Kakva li će to biti eksplozija emocija biti, saznat ćemo!

Od mene velika preporuka 🙂