Biti žena u muškom svijetu, teško je, ali vremena se mijenjaju pa time i položaj žena u velikim korporativnim društvima doživljava svoj usporen, ali prijeko potreban pomak. U svijetu koji je toliko surov i zgusnut, žene teško opstaju, ne iz razloga da su loše, već iz proste činjenice da se na njih gleda kao na nježniji spol, ženski spol koji u mnogo čemu ne može biti ravnopravan muškom. I tu počinju problemi. 

Alex Vogel.

Nakon što je završila pravo na Harvardu, uspijeva dobiti pripravništvo u najvećem odvjetničkom društvu Klasko & Fitch. Ako izdrži pripravnički rok, šanse da postane partner su ogromne.

Nakon prvih nekoliko dana, uhodavanjem u posao shvaća da želi upasti na odjel sklapanje i preuzimanje. Kada uspije dobiti prvi zadatak, kreću i prvi problemi. Ostajanje duže na poslu, neispavanost koju će kasnije liječiti uzimanjem droge, a vremenskim odmicanjem narušava i vezu sa svojim dečkom Samom. Sam u početku ima dovoljno razumijevanja za njene poslovne probleme. Shvaća da je to njen san i da sve što može jest biti podrška. No, kada se Alex počinje opijati s kolegama na poslu, situacija naglo mijenja smjer, ali i ton. 

U društvu Jordana, Petera, Matta te ostalih kolega na poslu, Alex je izložena pričama o svom eksponencijalnom poslovnom skoku. Kako to inače biva – priče da spava sa starijim partnerima i nije toliko čudna. I van knjige imamo pregršt primjera u kojima se ženama pripisuju seksualne aluzije i neistine o uspjehu u karijeri. 

Alex, nažalost, u moru aluzija, laži i naivnosti pada pod utjecaj Petera Dunna vjerujući da je on ono što njoj treba, a on da u njoj vidi sve što nema kod svoje supruge. Tužna je istina da su takve malverzacije s muške strane česte, a žene padaju na takav šarm i lažna obećanja. Ne, nije Peter Alex obećao ništa, ali ona se povela za jednim vikendom koji je provela s njim, vatrom i iskrama koje je vidjela. Premda, sve je to bilo pogrešno. 

Kada u nizu večeri koje nije provela kod kuće s dečkom, nizom isprika i opravdanja, tone u svijet droge, gubi Sama i ostaje sama. Jedna će joj večer promijeniti razmišljanje, jedan događaj će je slomiti, ali ono što nitko nije očekivalo jest da će ona iz te boli pokušati stvoriti nešto dobro. 

Shvaća da radi u odjelu koji štiti monstruma i silovatelja, nekoga tko je olupina muškarca, nekoga tko je spreman ženi uništiti dostojanstvo jer, eto ironije, on je muškarac, njega cijeni cijeli grad. No, svemu dođe kraj. 

I zato, treba li šutjeti? Nikada! Mobing na poslu, silovanje, ponižavanje, širenje lažnih priča o tome kako neka žena postiže svoje uspjehe – sve su to teme o kojima se treba pričati. Glasno!

Autorica je to zaista na pitak način približila nama čitateljima, a zasigurno kod svakog ostavila traga i zrnca ljutnje zbog toga što se na žene još uvijek gleda kao na predmet ismijavanja, na slabije i nemoćniji spol. Upravo je ovo knjiga koja razotkriva najmračnije tajne visokog i elitnog odvjetništva, tajne nad kojima bi se javnost zgrozila, tajne o kojima mnoge žene nakon mučnih situacija ni ne želi govoriti. Tajne koje ne smiju ostati tajne. Nikako.

Alex je jedan od primjera žena koje se bore, grebu rukama i nogama da dokažu da imaju znanja i vještine, da ljepota nije njihov glavni adut jer pametna žena, veći seksi seksipil. 

Uskoro vam donosim i intervju sa samom autoricom gdje ćemo imati detaljniji izvještaj kako je došlo do nastanka ove knjige.

Od mene velika preporuka.