Nakon povijesne i ljubavne tematike u Japanu (knjiga Žena u bijelom kimonu), prebacila sam se malo zapadnije, u europski grad – Pariz.
1945.godina, nacisti nemilosrdno provode svoju politiku, broj ubijenih je sve veći, ali brojka odvedenih u koncentracijske logore je daleko veća.

Ali mislim da bih radije bio sam nego da sam cijelo vrijeme povrijeđen. I samoća boli.” Rekao je tiho.


U središtu priče je Cooper, mlada Amerikanka koja u pratnji svog supruga Amoryja dolazi u Pariz. Iako je to bila velika ljubav sa njene strane, njena je obitelj smatrala da je to pogreška, no žensko srce ponekad ne sluša i ne priznaje ono što mu je ispred nosa. Cooper s vremenom uviđa kako Amory nikada neće biti muškarac za kakvog se udala, nikada joj neće biti vjeran koliko god se on zaklinjao, čak i da želi. Kada jedne večeri njihov prijatelj zamoli Cooper da umjesto njega ode na večeru i opskrbiti ga s nekoliko fotki, neće ni najmanje očekivati da te upravo ta večer biti njen novi početak.

Upoznaje Christiana Diora, tada nepoznatog, povučenog muškaraca koji još uvijek s nekolicinom svojih prijatelja, također dizajnera, vjeruje kako moda nije zamrla, te da joj je potrebno veliko buđenje. Upoznaje i Suzy Salidor – ženu čija hrabrost ne poznaje granice. Drugačija je, njeni svjetonazori se kose sa ostatkom, ali svejedno je vrlo zanimljiv lik.

Pojavljuje se i tajanstvena Pearl, Engleskinja koja nikako ne može napustiti Petrusa, čovjeka čije je ime sinonim za drogu. Upoznaje i Henryja kojem se prepušta i shvaća da on nikada neće biti kao njen bivši muž, da njemu nikada neće biti tajnica, niti žena za pokazivanje. Napokon ima slobodu za kojom je čeznula, napokon može raditi što želi i kako želi. Da, Copper je sretna.

Nitko ne može zauzeti drugo mjesto. Ljubav ne djeluje tako. Može se voljeti više puta, ali svaka je ljubav na svoj način slavna.


Cooper jedne večeri skupi snage i zatraži razvod od Amoryja i tada započinje cijeli roman prožet pričom o ljubavlju, krivim odabirima, novim počecima, hrabrošću, ženskoj odvažnosti jer ovo nije samo roman u kojem ćete pročitati povijesne činjenice i o tome kako je došlo do nastanka marke Dior, već i o ženskoj hrabrosti. U ono doba biti razvedena žena, odvažiti se raditi ono što želimo, biti dovoljno hrabar i reći dosta je, za svaku je pohvalu. Cooper, kako joj i samo ime kaže, jest bakar. Vrijedna je svake pohvale.

Ljubaznost je valuta čovječanstva.


Pred kakvim se sve izazovima nalazi Cooper neću otkrivati, ali pored Diora, čovjeka koji će joj otvoriti vidike, pokazati sav pariški život, ona će procvasti. Dior kao lik nosi svoje breme na leđima. Od obitelji nikada nije imao potporu da se bavi modom, a jedina osoba koja je vjerovala u njega svim srcem bila je Catherine, sestra koju je izgubio onog trenutka kada je odvedena u koncentracijski logor.
Život je zaista čudan, po svim parametrima. Negdje oduzme, a negdje doda. I tako u krug. Parižanke nisam čitala pa ne mogu usporediti ove dvije knjige, ali Dizajner je ugodno iznenađenje. Kada sam pročitala sinopsis, pomislila sam kako će biti puno više povijesnih činjenica pa sam se pribojavala da bi to moglo umanjiti cijeli koncept, ali autor je to vješto izveo.


Cooper me u nijednom trenutku nije razočarala, naljutila, a još manje dovela u situaciju da joj sudim. Izborila se za sebe, postala američkom dopisnicom u Parizu, ponovno se zaljubila i najvažnije od svega – naučila je tko je.