Prošlo je poprilično vremena otkako sam u rukama držala neki YA roman. Ako ne računamo rereadanje Harry Pottera i Sjena i kost koja me neumorno promatra s police. Nažalost, moram priznati da volim fanstasy, ali sam ga podosta zanemarila i to mi je žao priznati. U razgovoru s jednom kolegicom blogericom sam došla do zaključka kako se kod nas taj žanr slabije prevodi iako postoji povećani interes.

Kletva mračna i samotna u izdanju Sonatine pravo je osvježenje za moj čitalački opus. U prvom dijelu trilogije Cursebreakers modernizacijom priče Ljepotica i zvijer autorica nas vodi u izmišljeni svijet, magično kraljevstvo Emberfall, u dvorac Ironrose, u život kraljevića Rhena.

Ali bajke su slatke, zar ne? No što kada jednu bajku prebacimo u sadašnje vrijeme? Nije loše. Bajke nikada neće prestati biti slatke.

Kraljević Rhen. Prijestolonasljednik nad čijom glavom visi kletva, mračna i samotna. Svake jeseni on se pretvara u čudovište, nikada u isto, ali uvijek ubojito.

Rhen je izgubljen. Kletva glasi da ga samo prava ljubav može spasiti, a za nju je krivac čarobnica Lilith. Njegov čuvar Grey mu donosi djevojke za koje vjeruje da bi se mogle zaljubiti u njega, ali kada se to stotinama godina ne dogodi, vjera se topi. Isto kao što je i njegov narod na rubu snaga. Glad, siromaštvo, izostanak vođe, gubitak povjerenja… sve su to problemi s kojima se Emberfall suočava.

Harper.

Posljednja djevojka koja će se naći na dvoru Ironrose-a nije slabašna. Spletom okolnosti našla se u rukama čuvara Greya i gradsku vrevu DC-a zamijenila onom kraljevskom. Također, Harper je sluđena. Upala je u svijet za koji je vjerovala da ne postoji, sluša priče o čudovištu, hoda dvorcem u kojem glazba nikada ne prestaje svirati, hrane nikad ne nedostaje. Da, Harper je možda s fizičkom manom, njena cerebralna paraliza možda ostavlja mjesta sumnjama koliko je ona sposobna, ali Harper je jedan od likova za koje mogu reći da su me osvojili. Ona je snažna, pametna, hrabra, ali i prepuna suosjećanja i empatije. Oteta iz svog svijeta, svijeta u kojem je brinula za bolesnu majku i brata, nađe se u svijetu u kojem je oslovljavaju s Moja gospo. Sve što bi ona trebala jest zaljubiti se u kraljevića, ali ona to ne želi, ne može se zaljubiti u nekoga pod prisilom.

Rhen to zna, shvaća da ne može, ali ipak se tu događaju mnogi preokreti, Harper pokazuje da joj je stalo do njegovog naroda i da li će na kraju zaista biti poništena kletva, te hoće li Rhen napokon pored sebe imati nekoga tko ga voli, saznajte sami.

Možda će vam nedostajati ljubavnih trenutaka, ali meni je sve bilo po mjeri. Užitak je čitati nešto u čemu nisi na svom terenu pa se prepustiš. Autorica me osvojila time što je Harper prikazala kao djevojku čija tjelesna mana nije prepreka, dapače Harper je predivan lik.

Drugi dio, koliko sam upućena, izlazi na jesen, a ja ga nestrpljivo čekam.