Izdavač : Znanje

Autorica : Victoria Mas

Preveo : Mate Maras

Nisam ljubiteljica knjiga oko kojih se diže prašina jer mi se često dogodi da mi se baš takve knjige ne svide, ali Bal luđakinja me osvojila već na prvim stranicama. Radnjom smještena u Pariz 1880-ih godina progovara o mučnim i teškim torturama nad ženama. Gotička i povijesna priča nakon koje se sigurno pojavljuje pitanje: “Kako se tako nešto događalo?”

Priča prati četiri ženska lika: Louise, Eugenie, Theresa i Genevieve. Šesnaestogodišnja Louise koju je ujak seksualno iskorištavao te nakon tog mučnog razdoblja našla se zatvorena u psihijatrijskoj bolnici Salpertriere. Prate je napadaji histerije i zbog toga je privukla pozornost tada cijenjenog doktora Charcota, a njegovi su postupci obuhvaćali hipnozu kojom je želio opovrgnuti njenu navodnu histeriju.

Potom Theresa kojoj je bolnica zapravo utočište i dok su ostale djevojke nesretne, ona je potpuno sretna i slobodna. Naime, ubila je svog makroa.

Devetnaestogodišnja Eugenie čija je sudbina zapravo jako tužna i s njom se vrlo lako povezati – nakon što se oglušila na očeve naredbe ne želeći se udati za nekog koga ne voli, i nakon što je baki priznala da ima sposobnost komunicirati s mrtvima, sve kreće nizbrdo. Obitelj se odlučuje poslati je u psihijatrijsku bolnicu. Ponajviše iz razloga što smatraju da nije psihički stabilna, a potom i zbog činjenice da se srame i plaše što će okolina reći. Nije dolazilo u obzir mogućnost da se osramoti obiteljsko ime.

Genevieve čija prošlost govori o tome kako je gubitkom sestre izgubila vjeru u duhovno, a odlučila se potpuno prepustiti znanstvenim činjenicama i svemu što znanost može i treba učiniti. No, koliko god ona bježala, godinama piše pisma upućena sestri jer se nije mogla pomiriti da je nema. U svojim počecima rada bila je privržena doktoru Charcotu, divila se njegovom revolucionarnom pristupu, ali i to se mijenja dolaskom Eugenie. Od potpune privrženosti javlja se njen bunt kao i uviđanje koliko je Charcot ohol i bezosjećajan.

Odlagalište za sve one koje nanose štetu javnom redu. Sklonište za sve one čija osjetljivost ne odgovara očekivanjima. Zatvor za one koje su krive što imaju svoje mišljenje.

Salpertriere je mjesto koje je čista preslika tadašnjeg društva – žene u patrijahalnom društvu bile su izgurane u ćošak, bez prava glasa, bez prava na odabir, sreću i daljnje obrazovanje, u ovoj bolnici nije ništa drugačije – dominacija opet na ženama, ali u ovom slučaju bile su pokusni kunići i glavna atrakcija doktorima koji su dolazili na predavanja. Bolno je to.

Također, jednom godišnje u proljeće održava se bal, kako je i sam naziv roman, kojem se sve djevojke izuzetno vesele. Jedini moment kada se nalaze među ljudima, trenutak kojem se vesele. Koliko god smo svjesni da je to svojevrsno ismijavanje njihovoj neutaživoj uzbuđenosti, toliko smo svjesni da je to moment u kojem vidimo različite ljudske karaktere.

Ali nije to samo priča o bolnici, ljudskim karakterima i obogaljenom društvu, već i o ženama koje su imale svoje želje i snove. O ženama kojima se nije dopuštalo da budu ono što žele, da dišu punim plućima, a društvo tada nije nimalo drugačije društvu danas. Patrijahat i dalje živi iako se danas taj isti patrijahat u mnogo čemu promijenio. Ženama se dozvoljava da se razvijaju, zauzimaju rukovodeće pozicije, puštaju svoj glas, ali još nas čeka mnogo godina da bismo bile jednake muškarcima. No, sve o čemu se one šutjele, mi danas progovaramo. Borimo se i to je ogroman napredak.

Bal luđakinja odličan je prikaz da današnje “luđakinje” imaju hrabrost, da grizu i tjeraju naprijed.

Ono što svakako moram napomenuti jest činjenica da roman ne obiluje gomilom emocija, i to je moja zamjerka jer se s nekim likovima nisam mogla u potpunosti povezati pritom mislim na Genevieve. Jedino, ja bih nastavak ove priče. Zato što je mnogo toga ostalo zakinuto – zanima me kako se Eugeniejin život nakon što se oslobodila oko bolnice, ali i sudbina Genevieve nakon što je učinila nešto što od nje nisam očekivala. Zanima me gdje se nalaze, kako se bore sa životom izvan tih zloglasnih zidina. I vjerujem da će film koji nam stiže za koji dan u potpunosti dočarati sve što sam pročitala.

Od mene preporuka!