Izdavač: Hena com

Autorica: Jess Kidd

Prevela: Mirna Čubranić

Za #tourdeeuropecc (lokacija: Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska) odabrala sam knjigu On. Preporuka je stigla i od Tamare s profila @citam_gledam_slusam. Za nju je knjiga izvanredna. Moj dojam nije ništa manji od njenog.

Jess Kidd pokazala je da ima sve što je potrebno da napiše sjajnu knjigu. To dokazuje i sama knjiga. Uvodni dio je nešto što me odmah osvojilo – ubojstvo mlade djevojke i njezinog djeteta, barem se tako činilo u prvom dijelu samog uvoda. No, dijete je preživjelo. Zanimljivo, zar ne? Kasnije smo saznali da je dijete ostavljeno ispred sirotišta s porukom kako mu je majka nestala. Dakle, sve što ima od majke su pismo i njezina fotografija. Dvadeset godina kasnije, Mahony odlučuje saznati što se dogodilo njegovoj majci i želi znati zašto ga je napustila.

Mahony stiže u Mulderrig, gradić na irskoj obali. Mulderrig je obavijen mističnom atmosferom pa će teško doći do istine jer se mještani pretvaraju kao da ništa ne znaju. Lokacija je predivna, ali kada se dublje uđe u radnju shvaćamo da nitko od njih ne krije koliko im se Orla (njegova majka) nije svidjela govoreći da im je ona donijela sve najgore u njihovo malo mjesto. Nitko ne zna tko mu je otac. Ili znaju, ali odlučili su šutjeti. Mahony vidi mrtve ljude i može razgovarati s njima, ali očekivala sam da će mu reći što se dogodilo Orli. No, ti podaci nedostaju. I drago mi je da je tako jer je tako priča intrigantnija.

Mahony odmah izaziva stare duhove jer svaki od mještana nešto skriva i ne žele se dotaknuti prošlosti. Od djevojčice Ide, koju je ubio jedan od mještana, do nekoliko pratećih duhova bez značajne uloge u priči. Također, mještani nisu saznali tko je to učinio jer netko vrlo dobro skriva istinu. No, oni se i dalje ponašaju se kao da se ništa nije dogodilo.

Tri žene žestoko brane Mahonyja, dvije se zaljube u njega, a treća voli petljati po zamršenim stvarima. Smišljaju načine kako otkriti Orlinog ubojicu i Mahonyjeva oca. Cijela atmosfera je neobična, paranormalna, izvanredna, pomalo čudna, a ako mislite da biste mogli saznati tko je ubojica, oprostite, ali imate tri šanse i sigurno ćete pogriješiti. Drugi likovi su Shauna, ćelava gospođa Cauley, Bridget i svećenik Quinn. Shauna vodi mini-hotel i sve što ono želi je dobar muž, bez obzira na to kako izgleda. Gospođa Cauley uživa u skandalima, a neke je i pokrenula. Bridget želi ostaviti muža i djecu jer je opsjednuta Mahonyjem. Svećenik Quinn učinit će sve da Mahonyja makne iz Mulderigga. Shauna me rastužuje jer sve što želi je miran i sretan život. Bridge me ljuti, gospođa Cauley dobiva svu moju podršku, a najneugodniji lik je svećenik Quinn čije uloga u romanu pojačava sumnjičavost i dovodi do uvjerenja da je upravo on ubojica.

Knjiga zahtjeva dobru koncentraciju prilikom čitanja ponajviše iz razloga što se izmjenjuju prošlost i sadašnjost, ali svim doskočicama ovaj roman dobiva intrigantnost i orginalnost. Spojem paranomalnosti, mističnosti, dozom humora, obiteljskim tajnama, roman bez ustezanja postaje slatka porcija za svakog ljubitelja dobrog trilera.

Ako tražite knjigu prepunu paranormalnih aktivnosti, s dva ili više ubojstava i mnogo sumnjivih likova, vjerujem da je ova knjiga za vas!
.