Naslov : Damin gambit

Izdavač: Fokus na hit

Prevoditelj: Iva Tomečić

Ocjena : 4

Tko je Beth Harmon? Djevojčica je to koja vrlo naglo ostaje bez svoje majke. Možda bi njen život i sve što se dalje događalo bio puno drugačiji da je imala majku. Nakon što završi u sirotištu, Beth kao i svaka druga djevojčica mora pratiti upute, piti vitamine, pohađati nastavu, a upravo to kod nas izaziva ljutnju kada uvidimo kako se u tom sirotištu brinu za tu djecu. Davanje lijekova kako bi ih držali mirnima i imali potpunu kontrolu nad njima. Beth korištenjem tih tableta polako, ali nesvjesno razvija svoju ovisnost jer u prečesto poseže za njima kako bi si mogla vizualizirati šahovsku ploču na plafonu spavaonice i time “igra” šah u svom umu.

Jednog dana slučajno ugleda domara Shaibela kako igra šah i njeno se zanimanje budi, a Shaibel uvidjevši potencijal odlučuje poslati je na lokalno natjecanje gdje bez muke pobjeđuje sve dječake. Beth je fantastična šahistica, bez problema savladava svakog protivnika, svoje poteze vuče i po nekoliko koraka unaprijed. No, kako godine prolaze vidljiva je njena ovisnost – ovisnost o tabletama i o piću. I to je ono što me ovdje jako rastužilo. Voljela bih da je Beth puno snažnija, psihički jača, iako me s početka priče oduševila. Njena odvažnost i hrabrost, dječji zalet i dokazivanje kako su djeca prava bomba u mnogim intelektualnim igrama – to me oduševilo. Općenito me oduševljavaju djeca sa svojim talentima u kojima nadigraju daleko starije od sebe, ali ta karakterna crta kod nje me dovela do pitanja kakva bi ona bila da je imala svoju biološku majku uz sebe?

Dok je šah za jedne samo razbibriga, za druge je to strast koja katkad čak prelazi u ovisnost. Svako toliko pojavi se netko tko je rođen za šah. Dječak koji nas očara zrelošću u možda najtežoj igri na svijetu. No što ako je taj dječak djevojčica? Ozbiljna djevojčica smeđih očiju, smeđe kose, u tamnoplavoj haljini?

Jedna je obitelj posvoji, a nova majka kada shvati kakav talent Beth posjeduje, bez razmišljanja odlučuje to iskoristiti i kreće s njom na sva putovanja i natjecanja. Ukoliko ne razumijete šah ili barem osnove, vjerujem da ćete jedan dio preskakati ili preletjeti pogledom jer dijelovi su zaista kao da se čita stručna knjiga. No, to ne mijenja činjenicu da će vas knjiga toliko uvući priču da nećete htjeti stati i već ćete biti pri kraju, a da toga niste ni svjesni. Također, postoje dijelovi za koje bih rado da su bogatiji radnjom ili manje predvidljivi, ali to sam ja. I ništa ne umanjuje činjenicu da je knjiga fantastična!

It’s an entire world of just 64 squares. I feel safe in it. I can control it; I can dominate it.

Morate znati da ova knjiga nije samo priča o šahu iako je to glavna tema, već su otvorena mnoga pitanja – od pitanja ovisnosti, o prihvaćenosti žena u muškom svijetu, o hrabrosti, o pobjedama i porazima pa sve do odgovora da je ova knjiga prožeta metaforičnom radnjom kojom se želi prikazati da ni život nije ništa drugačiji. Jedan krivi potez i povratka više nema. Suma sumarum – uživala sam. Brzo se čita, u jednom dahu, nije duga, još manje naporna, ali je Beth lik koji me ljuti što nije više hrabrija. Alkohol i tablete njeno su glavno oružje, ali i “sedativ” za smirivanje napetosti i nervoze, a vrlo dobro se može uočiti da je ona čudo od djeteta, i to djevojčica. Stilski je lagana, a rečenice jednostavne. Drago mi je također što je ova knjiga, a potom serija popularizirala šah kao igru.

Seriju sam pogledala u jednom dahu, i iako se podosta razlikuje od knjige, svakako sam oduševljena! 🙂

Od mene velika preporuka!