U izdanju Fokus na hit možete pronaći naslov U snovima držim nož, autorice Ashley Winstead. Kada sam pročitala knjigu, pomislila sam “Ono što je Ljubavna hipoteza u ljubavnom žanru, to je U snovima držim nož u žanru triler”. Za mene je ovaj naslov definitivno pravo otkriće i voljela bih da sam ovaj roman pročitala prije ili možda na plaži uz more. Ovaj roman ima sve što volim vidjeti u jednom trileru – prepuno plot twistova, kompleksni likovi, mnoštvo tajni i misterija. 

Jessica Miller je netko tko želi samo jedno – da bude primijećena. Kada se na zadnjoj godini studija dogodi ubojstvo, tada neraskidiva škvadra dolazi u iskušenje – tko je od njih ubojica i tko je imao petlje ubiti jednog od njih. No, upiranjem prsta u jednog od članova škvadre i nije najbolji potez jer je premalo dokaza, ali upravo to oslabi neraskidive veze među njima. 

Nakon deset godina, Jessica kao i njeni prijatelji iz studentskih dana dobivaju poziv za proslavu desete godišnjice na sveučilištu Duquette. Vjerujući da je to njena najbolja prilika da se istakne i dokaže koliko je uspješna u onome što radi ne sluti kako će sve preokrenuti i izazvati lavinu istine o životima njenih “prijatelja”, ali i istinu o njenom životu. 

Kroz cijeli roman autorica isprepliće prošlost i sadašnjosti pritom nam vrlo vješto prikazujući likove, njihovu perspektivu i njihove motive, a ponajviše Jessicu, koliko su nesigurni, prepuni mana, vješti u skrivanju istine o tome tko su zapravo. Jessica je  poprilično ambiciozna, natjecateljski orijentirana, ali i samodestruktivna jer što god činila čini se kako ne postiže ono što želi, već uvijek izbije na površinu ono što upravo skriva. Kada sam čitala, toliko sam puta poželjela prodrmati je i reći kako to što čini nije ispravno. I razumljivo je njeno opustošeno djetinjstvo, ali njen moralni kompas odavno nije ispravan te ispunjavanje očevog sna nije njena svrha. Osjećala sam puno toga kod nje – strah, ljutnju, nesigurnost, potrebu da bude voljena i primijećena i kada se to sve nađe u jednom liku, imamo lik Jessice. Jessice koja je spremna lagati drugima, skrivati tko je ona i dopustiti da svi oko nje kreiraju drugačiju sliku nje. 

Ostali likovi su devastirajući na svoj način – karizmatični Coop, ali Coop čija je mana preprodaja droge, sportaš Frankie čija je tajna veliki boom u javnosti, ali dok laže cijeloj škvadri osjeća se slobodnije, slatka Caro koju bismo voljeli imati u životu (lojalna je, društvena), ali Caro koja koliko god slatka bila ipak nije toliko slatka, “golden boy” Mint (Jessicin dečko tokom studija) za kojeg ne bismo rekli koliko nesiguran može biti, ali i nespreman na promjene koje će se snaći. 

Ashley u romanu U snovima držim nož ubacuje sve ono što ponekad zaboravljamo – nije sve u novcu, uspjesima, biti bolji od drugih, već u činjenicama koje dovode do toga, u motivima koji nas okružuju, razlozi kojima smo vođeni. Prikazala je likove baš onako kako bi trebali biti – nisu najsjajniji, ne možemo se u potpunosti povezati s njima, ne možemo ih opravdavati i dati im šansu za “popravak”. Nije nepoznata činjenica ljubomore među ljudima, ali i među prijateljima uz dobro znane izjave : “Lako njemu” ili “Ne zna on kakva je moja bol” ili “Kad si rođen bogat, sve ti je lakše”. I slične izjave. Kako se kaže, svakome je njegov križ najteži i to je u ovom romanu baš dobro prikazano. 

Ovaj roman nije samo roman s ubojstvom u središtu. Autorica je zaista vrlo dobro odradila karakterizaciju likova i dozvolila nam pomislimo kako je svatko mogući ubojica uz ostavljanje mnoštva plot twistova. Ukoliko ste čitali Djevojku iz močvare, onda možete pretpostaviti koliko me sam kraj iznenadio, ali i oduševio. Wow. Wow. Nisam očekivala tako nešto iako sam ubojicu pogodila. Nisam tako nešto očekivala, ali to ni najmanje ne umanjuje koliko mi se roman svidio. Nakon ovog romana ću svakako pročitati ostale naslove iz pera Ashley Winstead. 

Zato, udobno se smjestite, knjigu u ruke i uživajte!